Tuinaccesoires

Wilma's Wereld

Wilma's Wereld.

Nieuw in onze winkel keramieke bloemen uit Litouwen.

Voor een vrolijk accent in uw tuin of kamer.


Bamboe windgong met draak.
Bamboe wordt ook wel de vernieuwende grondstof genoemd. Het heeft een groeicyclus van amper vier á vijf jaar. De plant blijft na de oogst met hetzelfde wortelstelsel groeien, ook al wordt de stam gekapt. Door de snelle groei en het toenemende gebruik leidt dit niet tot ontbossing. Bamboe is recyclebaar en wordt gezien als één van de alternatieven voor plastic. Het is buigzaam en tegelijkertijd ijzersterk. Dit maakt het ideaal materiaal voor het maken van accessoires etc.


Gone Arty is voortgekomen uit en maakt deel uit van Stichting Vhufuli Art. José Verweij-Hoogendijk richtte de stichting in 1998 op om kleinschalige producenten in Zimbabwe, Swaziland, Ghana, Madagascar en Zuid Afrika bestaanszekerheid te bieden. Inmiddels is Gone Arty uitgegroeid tot een volwaardig importeur van kunst- en gebruiksproducten uit Afrika.

Een aantal keer per jaar bezoekt José alle producenten die bij Gone Arty zijn aangesloten. Op die manier is een professionele band opgebouwd die blijkt uit de prettige, maar vooral langdurige samenwerking. Door vanuit Nederland te investeren in ateliers en werkplaatsen ter plaatse, wordt bovendien de hoge kwaliteit van de producten gewaarborgd.

Zimba- Arts is gespecialiseerd in Fair Trade kunst uit Afrika, hand vervaardigd van gerecycled en duurzame materialen. Het bedrijf is opgericht door Shadreck Huni, een Nederlander met Zimbabwaanse roots. Om zijn studie te betalen begon hij Zimbabwaanse kunst te maken en te verkopen. Zijn kunst vond al gauw zijn weg in Europa. Hij stond op kunstmarkten, festivals en beurzen. En aan de hand van zijn ervaringen, kwam hij op het idee om jonge mensen in zijn thuisland te helpen. Zijn vroegere schoolmaten maken nu prachtige voorwerpen en verdienen daar hun geld mee in een land waar de armoede nog dagelijks groeit. Het is een zaadje dat is uitgegroeid! Inmiddels voorziet Zimba -Arts 400 retailers in 6 landen van exclusieve producten. En dan zijn er de fondsen, die voortkomen uit de opbrengst van de kunst. Die helpen kinderen om naar school te kunnen gaan en families te voorzien in hun levensonderhoud. Dat gebeurt in de omgeving waar de kunstenaars dagelijks aan het werk zijn.

 

Oprichter en CEO, Shadreck, werkt nu met groepen artiesten in de dichtbevolkte suburbs van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. 

Shadreck gelooft in de talenten, de creativiteit en de potentie van elke jonge kunstenaar. Hij streeft er naar de jongeren op weg te helpen naar een redelijk inkomen door middel van het maken en verkopen van hun kunstzinnige objecten. 

Zimba-Arts hoofdkantoor is vanaf het begin gevestigd op het Nederlandse platteland en heeft als dependance een workshop onder de rook van Harare. Shadreck reist het hele jaar door tussen Europa en Afrika om samen met de artiesten nieuwe kunstvormen te ontdekken en ontwikkelen,

Wist u dit?

De meeste ontwikkelingslanden hebben geen officieel recycling systeem, maar veel ervan beschikken wel over informele recycling methodes. Individueel worden materialen hergebruikt en dat alles draagt bij tot een betere leefomgeving en voorziet menigeen in een soort van inkomen en bestaansrecht. Het is onderzocht en bewezen dat wereldwijd vijftien miljoen mensen min of meer leven door hergebruik van spullen die zijn weggegooid. Zimba-Arts stimuleert dit informele recycling circuit waarbij afval een nieuw leven krijgt als tijdloze kunst om van te genieten!

Recycled Metal Art from Zimbabwe
De Zimbabwaanse kunst is gemaakt van oud en afgedankt ijzer- olievaten-autos-wasmachines-koelkasten-fornuizen. Ze worden van de afvalbergen in Harare gehaald. Het metaal wordt eerst sterk verhit om roest en verf te verwijderen. Dan wordt het in stukken gezaagd en geknipt en uiteindelijk omgevormd tot iets moois. Daarna komt er vernis over en nog eens en mag het drogen onder de Afrikaanse zon. Eenmaal klaar gaat het op transport naar Nederland en waaiert het uit over de diverse Europese landen.